Održana promocija publikacije o efikasnije upravljanju vodnim resursima u opštini Kuršumlija

Danas je u sali SO Kuršumlija održana prezentacija publikacije koja je nastala u okviru projekta „Ka unapređenju lokalnih usluga u oblasti životne sredine i voda u opštini Kuršumlija“ NVO Centar za razvoj i saradnju regiona koji se sprovodi u okviru programa Evropski PROGRES.

Okupljenima na ovoj radionici, Miloš Ivanović, ekspert za komunikacije je izložio sadržaj publikacije u kojoj je, kako je istakao, prezentovan presek stanja vezan pre svega za pijaću vodu koja je i centralna tema publikacije.

-Smatram da je važno da se istakne da je pored preseka stanja vezanog za vode na teritoriji opštine Kuršumlija, najvažnije da je dat set mera i preporuka kako da se unapredi vodosnabdevanje u Kuršumliji. Profesor dr Ilija Brceski je sa svojim timom analizirao stanje vodosnabdevanja na teritoriji kuršumlijske opštine i predložio konkretne mere koje će ovdašnjem vodovodu i JPKD „Toplica“ pomoći da pre svega unaprede kvalitet pijaće vode i vodosnabdevanje. Takođe je analizirano i stanje u seoskim vodovodima sa predlozima kako da se prigradska naselja i sela koja gravitiraju Kuršumliji priključe na gradski vodovod i da u ovim, seskim sredinama stanovnici dobiju kvalitetnu pijaću vodu, istakao je Ivanović.

Ovom prilikom prezentirani su i potencijali opštine Kuršumlija kroz koju protiču tri reke, a u neposrednoj okolini se nalazei tri banje sa termalnim izvorima koje tek treba da se iskoriste u cilju napretka ovog kraja.

Istovremeno, predsednik NVO Centar za razvoj i saradnju regiona, Stefan Mitrović je kazao da se planira nastavak ovog projekta sa ciljem da se uradi projekat u saradnji sa lokalnom samoupravom radi rešavanja problema u seoskim sredinama i da se sela u blizini Kuršumlije priključe na gradski vodovod i dobiju kvalitetnu pijaću vodu.

Ovoj radionici su prisustvovali predstavnici Opštine Kuršumlija, JKDP ”Toplica”, mediji, NVO sektor, Kancelarije za mlade, kao i predstavnici mesnih zajednica.

Publikaciju mozete preuzeti  OVDE